Ontlakken

      
Ontlakken                                                        

Ontlakken is het verwijderen van coatings (onder andere poedercoating, kataforese lak (KTL) en teflon coating) van diverse materialen. Denk hier aan ophanghaken van lakkerij-installaties, verkeerd gelakte onderdelen en herstel van beschadigde/verouderde coatings.

Het ontlakken van metalen als koolstofstaal, RVS en aluminium kan op twee manieren, namelijk thermisch en chemisch.

Thermisch ontlakken

Een geschikt proces voor het ontlakken van metalen welke bestand zijn tegen hoge temperaturen, is ontlakking door middel van pyrolyse. Na behandeling in pyrolyse ovens kunnen de behandelde materialen nabehandeld worden door deze met verwarmd water onder hoge druk af te spuiten. Echter zijn de materialen dan nog niet gereed om opnieuw gelakt te worden. Hiervoor kan men de materialen dan nog stralen (bijvoorbeeld gritstralen, parelstralen of stralen met notenschillen) of beitsen. Indien gebeitst, wordt het koolstofstaal ook nog gedompeld in een olie-emulsie om het product tijdelijk te conserveren tegen roesten.

Ook is pyrolyse een geschikt proces voor het kraken van tefloncoatings (bijvoorbeeld bakplaten) of het kraken van een zinklaag. Dit laatste wordt vooral toegepast bij hekwerken welke ontzinkt en opnieuw verzinkt worden.


Chemisch ontlakken 

Dit proces wordt veelal toegepast bij metalen als aluminium, verzinkt staal en RVS omdat dit op lagere temperaturen (vanaf 80°C) gebeurt waardoor deze metalen niet aangetast worden. Bij dit proces wordt het product in een bad met chemicaliën gedompeld waar het hier 1 tot 48 uur in blijft zitten, afhankelijk van de gebruikte chemie en de samenstelling van de coating.

Anders dan het pyrolyse proces wat voor meerdere toepassingen bruikbaar is, hebben deze chemicaliën elk hun eigen reinigings- en ontlakeigenschappen. Ook hier moet koolstofstaal naderhand nog geconserveerd worden met een olie-emulsie tegen het roesten.

Klik hier https://www.pyroxovens.be/p/toepassingen.html voor verdere informatie en toepassingen.


Meest Recente Berichten

In de kijker

Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws, updates, banen, tips & promoties. Blijf UP TO DATE!

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Op deze manier bent u altijd als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws, updates, banen, tips & promoties. Blijf UP TO DATE!

Bekijk de vorige updates

Hoe kunnen we u helpen?

We zijn erg trots op alles wat we doen, controle over producten stelt ons in staat om onze klanten de beste kwaliteit service te garanderen.